Jak przyrządzić najlepsze żeberka?

ŻeberkaMięso z żeberek jest nie tylko wyjątkowo smaczne i aromatyczne, ale również stanowi doskonałe źródło białka, witamin z grupy B oraz wielu innych składników odżywczych. Aby jednak w pełni docenić ich walory smakowe, należy zadbać o odpowiednie przygotowanie. Dowiedz się, jak wykonać smakowite żeberka. Oto 5 prostych wskazówek.

  • Wybierz wysokiej jakości żeberka. Podstawą sukcesu jest wybór dobrej jakości żeberek. Powinny być świeże i chude, najlepiej jasne i sprężyste. Najlepiej kupować je w pasku, a nie uprzednio paczkowane, gdyż tego typu produkty często okazują się wysuszone i niesmaczne. Zachowaj czujność podczas zakupów, ponieważ nietrudno natknąć się w sklepach na nieświeże żeberka. Najlepiej wybierać wyroby od sprawdzonych dystrybutorów - zajmujemy się sprzedażą mięsa od renomowanych producentów. 
  • Przed przyrządzeniem umyj mięso. Zaleca się, aby przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku, a najlepiej bezpośrednio po zakupie umyć żeberka pod silnym strumieniem wody. Jest to najlepszy sposób, aby pozbyć się małych drobinek kości, które osadzają się na mięsie po przecinaniu.
  • Pamiętaj o zamarynowaniu żeberek. Żeberka wymagają odpowiedniej marynaty. Jest to bardzo ważny proces, dzięki któremu zyskają one wyrazisty smak, aromat, oczekiwaną miękkość i soczystość. Pomysłów na marynaty jest bardzo dużo. Można przygotować je w winie, w piwie, warzywach, najróżniejszych sosach, a nawet w coli. Nie warto ograniczać się wyłącznie do najbardziej tradycyjnych metod. Chrupkość i oryginalny smak można uzyskać poprzez dodanie brązowego cukru, miodu, a nawet cynamonu czy wanilii. Wyjątkowy smak wieprzowiny doskonale uwydatnia się poprzez przygotowanie sosu orientalnego. Bazę do tego typu marynat stanowi wówczas sos sojowy, a także dodatek czosnku, imbiru czy syropu klonowego. Jeśli jesteś zwolennikiem tradycyjnych, polskich metod, przygotuj żeberka w kapuście. Pamiętaj, aby marynować je przynajmniej przez 30 minut.
  • Podczas przygotowywania żeberek czas jest ważny. Niezależnie od tego, czy decydujesz się na żeberka gotowane, pieczone, grillowane czy duszone, zawsze należy skrupulatnie kontrolować czas. Obróbka termiczna nie powinna trwać ani zbyt krótka, ani zbyt długo. Przykładowo, na grillu żeberka przygotowuje się przez ok. 15 minut na każdą stronę. Gotować należy je przez ok. 1 godzinę i 30 minut. Żeberka gotowane zwykle wymagają ok. 40 minut, aby osiągnąć najlepsze walory smakowe.
  • Sztuka jedzenia żeberek. Żeberka najwygodniej jeść palcami. Należy uprzednio przekroić je na pojedyncze kawałki, a następnie delektować się ich smakiem, używając wyłącznie dłoni.