Infolinia:
+48 12 266 21 30
W każdym sklepie, zarówno tym niewielkim osiedlowym, jak i dużym hipermarkecie, można znaleźć szeroki wybór różnego rodzaju mięsa i wyrobów mięsnych. Trzeba jednak pamiętać, że ich jakość bywa różna, podobnie jak w przypadku każdego innego produktu spożywczego. Jak zatem rozpoznać mięso wysokiej jakości? Wbrew pozorom nie wymaga to wyjątkowych umiejętności. Wystarczy stosować się do kilku podstawowych wskazówek, które przedstawimy w dalszej części naszego wpisu. Zapraszamy do czytania.
Przede wszystkim ważne jest to, gdzie kupujemy produkty mięsne. Warto wybierać je z pewnego źródła, gdyż tylko wtedy będzie mieć pewność, że cechują się nie tylko dobrą jakością, ale również zostały odpowiednio przebadane. Jest to szczególnie ważne w przypadku wyrobów surowych. Warto dokonywać zakupu w sprawdzonych hurtowniach mięsa, które dostarczają produkty od renomowanych producentów.
Co ważne, mięso warto oceniać już w miejscu, w którym dokonujemy zakupu. Warto też zapytać sprzedawcę o hodowlę, przetwarzanie, sposób konserwacji czy wiek mięsa. Tego typu informacje z pewnością uzyskasz w hurtowniach. Ostrożność warto zachować nie tylko w przypadku surowego mięsa, ale i gotowych wyrobów. Pięknie wyglądająca, różowa wędlina nie zawsze będzie dobrym wyborem. Nazbyt atrakcyjny wygląd często świadczy o tym, że zastosowano w niej dodatek azotanu sodu. Niekiedy produkty wyglądające bardziej blado są lepszej jakości.
Zajmujemy się sprzedażą mięsa od wielu lat, dlatego wiemy, jakie czynniki świadczą o jego wysokiej jakości. Do najważniejszych zaliczamy jego wygląd, strukturę i zapach. Jak zatem wybrać dobrą wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę czy drób? Oto kilka wskazówek:
Zobacz również: Jak wykonać tradycyjną wędlinę?