Jakie wędliny cieszą się największą popularnością wśród klientów?

rozdzielacz

Świadomość dotycząca spożywanych pokarmów wśród Polaków wzrasta. Coraz więcej osób zwraca uwagę na pochodzenie czy skład wybieranych produktów, jednak walory smakowane również są dla nich istotne. Jednym z produktów, które znajdują się w większości polskich domów, są wędliny. Mięso, z którego są wytwarzane, ma znaczenie nie tylko ze względu na doznania smakowe, ale również dostarcza innych wartości odżywczych. Jakie wędliny są najchętniej kupowane przez Polaków?

Wędliny wieprzowe i drobiowe, czyli najczęstszy wybór klientów 

Polacy, którzy podczas zakupów sięgają po wędliny, najczęściej decydują się na zakup produktów wieprzowych i drobiowych. Mięso wieprzowe cieszy się dużą popularnością przede wszystkim dzięki walorom smakowym. Dodatkowo mimo tego, że wieprzowina zwykle kojarzona jest z tłustym mięsem, to szynka albo schab ma zawartość od 5 do 10% tłuszczu, dzięki czemu po takie wędliny chętnie sięgają osoby na diecie. Najmniej kaloryczna wędlina wieprzowa ma tylko 118 kcal w stu gramach.

Dodatkowo takie mięso jest źródłem żelaza, białka i witamin. Sprzedaż drobiu jest również na wysokim poziomie. Polacy chętnie sięgają po wędliny drobiowe, ponieważ ma dużą zawartość białka i niewiele tłuszczu. Dodatkowo mięso drobiowe ma wysoką zawartość potasu, magnezu, cynku, witamin z grupy B i witaminy PP. Istotny jest również fakt, że mięso drobiowe jest smaczne. Właśnie dlatego Polacy chętnie sięgają po wędliny z indyka czy z kurczaka.

Czy Polacy kupują wędliny wołowe? 

Mimo tego, że największą popularnością wśród klientów cieszą się wędliny wieprzowe i drobiowe, to wielu Polaków sięga również po wyroby wołowe. Popularność mięsa wynika z wysokiej zawartości białka i walorów smakowych. W stu gramach polędwicy wołowej znajduje się aż 20,5 grama białka i 3,5 grama tłuszczu. Po wyroby wołowe sięgają chętnie osoby, które regularnie trenują, ponieważ mięso jest źródłem kreatyny, która zwiększa zdolności wysiłkowe podczas treningów.

Dodatkowo wędliny wołowe są dobrym źródłem witaminy A i B oraz żelaza. Niezależnie od tego, po jaki rodzaj wędlin sięgają klienci, powinni zwracać uwagę przede wszystkim na ich jakość. Warto sięgać po wyroby z dużą zawartością mięsa i wybierać sprawdzone hurtownie wędliniarskie, ponieważ tylko wtedy można cieszyć się dobrym smakiem wybranych produktów.

Zobacz również: Na jakie rodzaje mięsa rozbiera się świnię?

Wróć