Sposób na przyrządzenie drobiu

Pieczony kurczakMięso drobiowe jest nie tylko smaczne, ale również dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim stanowi znakomite źródło pełnowartościowego białka. Jest w nim niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych, a całkiem sporo nienasyconych, które wykazują korzystny wpływ m.in. na funkcjonowanie układu krążenia. Cechuje się też niską kalorycznością, więc sprawdza się przy komponowaniu diet odchudzających. Drób jest więc mięsem, które z powodzeniem mogą spożywać wszyscy — dzieci i seniorzy, sportowcy i osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy itd. Jednak jak przygotować drób, aby mięso było smaczne, miękkie i soczyste? Oto kilka naszych wskazówek. 

Jak smacznie i szybko przygotować mięso drobiowe?

Nasza firma specjalizuje się w sprzedaży drobiu, dlatego na temat tego mięsa wiemy sporo. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia, duszenia i grillowania. Aby jednak wydobyć z niego to, co najlepsze, trzeba pamiętać o kilku istotnych kwestiach.

  • Gotowanie. Jeśli chcesz, aby poprzez gotowanie mięso było smaczne i soczyste, włóż je bezpośrednio do wrzątku. Jeżeli jednak Twoim celem jest uzyskanie wywaru z mięsa, włóż je do zimnej wody.
  • Smażenie. To popularny sposób przygotowywania mięsa drobiowego. Najlepiej użyć mniejszych kawałków, np. piersi, nóżek, skrzydełka. Czas obróbki powinien być możliwie jak najkrótszy (do ścięcia białka), aby mięso było soczyste. Co ważne, przed smażeniem należy osuszyć i zamarynować mięso, a dopiero wtedy usmażyć na oleju — najlepiej rzepakowym, lub panierować w jajku i bułce tartej tudzież mące.
  • Pieczenie. Kolejny często praktykowany sposób na kurczaka czy indyka. Proces ten odbywa się dość długo i — niestety — to właśnie pieczone mięso najczęściej wychodzi przesuszone. Dlaczego tak się dzieje? Zwykle przyczyną jest zbyt krótki czas pieczenia, a zbyt wysokie temperatury. Lepiej przetrzymać drób w piekarniku nieco dłużej, ale w niskich temperaturach, np. 90°C.
  • Duszenie. Polega na gotowaniu drobiu z niewielką ilością tłuszczu i wody. Jest to najlepsza metoda obróbki termicznej w przypadku starszego, twardego mięsa. W ten sposób sprawisz, że nabierze ono niepowtarzalnego, głębokiego smaku za sprawą aromatów przypraw i dodatków, którymi zostanie nasączone.
  • Grillowanie. Aby nie przesuszyć mięsa drobiowego podczas grillowania, nie należy go trzymać zbyt długo na ruszcie.