Blog

Mięso

Czym konserwuje się tradycyjne wędliny?

Obecnie coraz więcej konsumentów zdaje sobie sprawę z tego, że sprzedawana w sklepie żywność bardzo często wypełniona jest rozmaitymi konserwantami i innymi chemicznymi dodatkami, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Dotyczy to również różnorodnych wyrobów mięsnych. Na szczęście na rynku wciąż są dostępne tradycyjne wędliny, które powstają w tradycyjny sposób, bez dodatku tzw. sztucznych substancji. W jaki sposób się je konserwuje?

Wędliny

Na jakie rodzaje mięsa rozbiera się świnię?

Mięso wieprzowe jest chętnie spożywane przez Polaków, szczególnie w okresie letniego grillowania. W polskiej kuchni wykorzystuje się na je na wiele rozmaitych sposobów. Warto dowiedzieć się, czym charakteryzują się poszczególne elementy półtuszy pozyskiwane z rozbioru świni. Więcej informacji na ten temat w dalszej części naszego wpisu.

Surowe żeberka

Jak przyrządzić najlepsze żeberka?

Mięso z żeberek jest nie tylko wyjątkowo smaczne i aromatyczne, ale również stanowi doskonałe źródło białka, witamin z grupy B oraz wielu innych składników odżywczych. Aby jednak w pełni docenić ich walory smakowe, należy zadbać o odpowiednie przygotowanie. Dowiedz się, jak wykonać smakowite żeberka. Oto 5 prostych wskazówek.

Żeberka