Blog

Mięso

Jak rozpoznać mięso wysokiej jakości?

W każdym sklepie, zarówno tym niewielkim osiedlowym, jak i dużym hipermarkecie, można znaleźć szeroki wybór różnego rodzaju mięsa i wyrobów mięsnych. Trzeba jednak pamiętać, że ich jakość bywa różna, podobnie jak w przypadku każdego innego produktu spożywczego. Jak zatem rozpoznać mięso wysokiej jakości? Wbrew pozorom nie wymaga to wyjątkowych umiejętności. Wystarczy stosować się do kilku podstawowych wskazówek, które przedstawimy w dalszej części naszego wpisu. Zapraszamy do czytania.

Mięso

Jak wykonać tradycyjną wędlinę?

Smak tradycyjnej, domowej wędliny zdecydowanie różni się od tej dostępnej w marketach. Również wartości odżywcze takich wyrobów są zdecydowanie lepsze. Nie ma w nich sztucznych dodatków czy różnego rodzaju ulepszaczy, lecz przede wszystkim wysokiej jakości mięso. Jak powstają tradycyjne wędliny? Gdzie znaleźć naprawdę dobre wyroby mięsne? Dowiesz się, czytając dalszą część naszego wpisu.

Kiełbasa

Sposób na przyrządzenie drobiu

Mięso drobiowe jest nie tylko smaczne, ale również dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim stanowi znakomite źródło pełnowartościowego białka. Jest w nim niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych, a całkiem sporo nienasyconych, które wykazują korzystny wpływ m.in. na funkcjonowanie układu krążenia. Cechuje się też niską kalorycznością, więc sprawdza się przy komponowaniu diet odchudzających. Drób jest więc mięsem, które z powodzeniem mogą spożywać wszyscy — dzieci i seniorzy, sportowcy i osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy itd. Jednak jak przygotować drób, aby mięso było smaczne, miękkie i soczyste? Oto kilka naszych wskazówek.

Pieczony kurczak