Blog

Mięso

Jak wykonać tradycyjną wędlinę?

Smak tradycyjnej, domowej wędliny zdecydowanie różni się od tej dostępnej w marketach. Również wartości odżywcze takich wyrobów są zdecydowanie lepsze. Nie ma w nich sztucznych dodatków czy różnego rodzaju ulepszaczy, lecz przede wszystkim wysokiej jakości mięso. Jak powstają tradycyjne wędliny? Gdzie znaleźć naprawdę dobre wyroby mięsne? Dowiesz się, czytając dalszą część naszego wpisu.

Kiełbasa

Sposób na przyrządzenie drobiu

Mięso drobiowe jest nie tylko smaczne, ale również dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim stanowi znakomite źródło pełnowartościowego białka. Jest w nim niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych, a całkiem sporo nienasyconych, które wykazują korzystny wpływ m.in. na funkcjonowanie układu krążenia. Cechuje się też niską kalorycznością, więc sprawdza się przy komponowaniu diet odchudzających. Drób jest więc mięsem, które z powodzeniem mogą spożywać wszyscy — dzieci i seniorzy, sportowcy i osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy itd. Jednak jak przygotować drób, aby mięso było smaczne, miękkie i soczyste? Oto kilka naszych wskazówek.

Pieczony kurczak

Gdzie kupić tradycyjną wędlinę?

Każdy miłośnik wędlin wie, że dobry produkt wyróżnia się najwyższą jakością i oryginalnymi walorami smakowymi. Na polskim rynku nie brakuje producentów mięsa i wędlin, którzy przedstawiają swoje wyroby jako dobre jakościowo i smaczne. Niestety, nie w każdym przypadku dobra reklama idzie w parze z rzeczywistą wartością produktów. Często też problemem jest wysoka cena produktów uznawanych za zdrowe i pozbawione konserwantów. Jak wybrać produkt, by rzeczywiście spełniał oczekiwania i gdzie można go kupić w przystępnej cenie? Sprawdź, czym wyróżniają się wędliny Magnat i jakie produkty w swojej ofercie ma Małopolskie Centrum Dystrybucji Inter-Wen II.

Kupowanie wędliny