Blog

Mięso

Na jakie rodzaje mięsa rozbiera się świnię?

Mięso wieprzowe jest chętnie spożywane przez Polaków, szczególnie w okresie letniego grillowania. W polskiej kuchni wykorzystuje się na je na wiele rozmaitych sposobów. Warto dowiedzieć się, czym charakteryzują się poszczególne elementy półtuszy pozyskiwane z rozbioru świni. Więcej informacji na ten temat w dalszej części naszego wpisu.

Surowe żeberka

Jak przyrządzić najlepsze żeberka?

Mięso z żeberek jest nie tylko wyjątkowo smaczne i aromatyczne, ale również stanowi doskonałe źródło białka, witamin z grupy B oraz wielu innych składników odżywczych. Aby jednak w pełni docenić ich walory smakowe, należy zadbać o odpowiednie przygotowanie. Dowiedz się, jak wykonać smakowite żeberka. Oto 5 prostych wskazówek.

Żeberka

Jak rozpoznać mięso wysokiej jakości?

W każdym sklepie, zarówno tym niewielkim osiedlowym, jak i dużym hipermarkecie, można znaleźć szeroki wybór różnego rodzaju mięsa i wyrobów mięsnych. Trzeba jednak pamiętać, że ich jakość bywa różna, podobnie jak w przypadku każdego innego produktu spożywczego. Jak zatem rozpoznać mięso wysokiej jakości? Wbrew pozorom nie wymaga to wyjątkowych umiejętności. Wystarczy stosować się do kilku podstawowych wskazówek, które przedstawimy w dalszej części naszego wpisu. Zapraszamy do czytania.

Mięso