Co wpływa na jakość mięsa drobiowego?
Jakość mięsa drobiowego ma ogromne znaczenie dla konsumentów i producentów. Wiedza na temat czynników wpływających na jej jakość pozwala świadomie wybierać produkty oraz dbać o ich wartość odżywczą i smak.

Jakość mięsa drobiowego ma ogromne znaczenie dla konsumentów i producentów. Wiedza na temat czynników wpływających na jej jakość pozwala świadomie wybierać produkty oraz dbać o ich wartość odżywczą i smak.
Każdego dnia w sklepach konsumenci mają dostęp do szerokiej oferty rozmaitych wyrobów mięsnych. Ich różnorodność jest tak duża, że często nie wiadomo, co wybrać. Na pierwszy rzut oka trudno jednak stwierdzić, które z nich wyróżniają się naprawdę dobrym składem. Niestety wiele produktów mięsnych zawiera duże ilości soli kuchennej, wody, barwników, aromatów, fosforanów, azotanów, wzmacniaczy smaku, cukru, skrobi i wielu innych dodatków. Jak mieć pewność, że w wybranych produktach nie ma niepotrzebnych konserwantów i ulepszaczy smaku? Wybieraj tradycyjne wyroby mięsne, które są smaczne i zdrowe.
Obecnie coraz więcej konsumentów zdaje sobie sprawę z tego, że sprzedawana w sklepie żywność bardzo często wypełniona jest rozmaitymi konserwantami i innymi chemicznymi dodatkami, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Dotyczy to również różnorodnych wyrobów mięsnych. Na szczęście na rynku wciąż są dostępne tradycyjne wędliny, które powstają w tradycyjny sposób, bez dodatku tzw. sztucznych substancji. W jaki sposób się je konserwuje?